Cliënt
In beweging, als je vastloopt
Als je mentale problemen ervaart, dan ben je niet alleen. Zo’n kwart van de Nederlandse volwassenen heeft psychische klachten. Ook veel jongeren en jongvolwassenen zitten niet lekker in hun vel of hebben een psychische aandoening. Psychomotorische therapie is een erkende en goed onderbouwde behandeling, voor iedereen die mentaal vastloopt. Door te bewegen en zo je lichaam en gedrag te ervaren, leer je je gedrag beter te begrijpen, psychische klachten te verminderen en weer balans te vinden.
Wat is psychomotorische therapie (PMT)?
Je mentale gesteldheid en je lichamelijke ervaringen zijn onlosmakelijk verbonden. Dat is het uitgangspunt van psychomotorische therapie. Door te bewegen, te doen, te ervaren en te voelen wat dat fysiek met je doet, krijg je beter inzicht in je gedrag én vind je meer balans. Een psychomotorisch therapeut (PMT’er) kijkt altijd naar jouw specifieke klachten, en zoekt daarbij gerichte oefeningen op maat. Met als doel om mentale, psychosociale of psychiatrische klachten te verminderen of weg te nemen. Er werken in Nederland ruim 1.700 erkende PMT’ers. Ieder vaak met een eigen expertise. Van angststoornissen tot jeugdpsychiatrie, van eetstoornissen tot verslavingszorg. PMT’ers vind je in ziekenhuizen, geestelijke gezondheidszorg, speciaal onderwijs en op veel meer plekken in de zorg, welzijnswerk en het onderwijs. Ook zijn er in heel Nederland vrijgevestigde psychomotorisch therapeuten te vinden.
Voor volwassenen
Psychomotorische therapie helpt je weer in beweging te komen, als je mentaal vastloopt. Een therapeut bepaalt een behandeling op maat, op basis van jouw specifieke klachten. Voor mensen met psychische, psychosociale en psychiatrische problemen.
Iets voor jou? Bespreek het met je huisarts, psycholoog of behandelaar. En neem contact op met een psychomotorisch therapeut van je ziekenhuis, zorginstelling, of vind een zelfstandig PMT’er bij jou in de buurt.
Zoek een psychomotorisch therapeut
Voor kinderen en jongeren
Psychomotorische therapie is er ook specifiek voor kinderen en jongeren. Door hun lichaam en gedrag te ervaren, leren kinderen hun eigen gedrag en gevoel beter te begrijpen. Ook krijgen ze houvast om beter in hun vel te zitten – thuis, op school, in hun dagelijks leven. Deze therapie kan individueel, in een groep of in gezinsverband gedaan worden.
Iets voor jouw kind? Bespreek het met de huisarts, psycholoog of behandelaar. En neem contact op met een psychomotorisch therapeut van je zorginstelling of school, of vind een zelfstandig PMT’er bij jou in de buurt.
Zoek een psychomotorisch therapeut
Samenwerking
De NVPMT werkt samen met
- Vaktherapie Nederland en de bijbehorende zes andere beroepsverenigingen
- Het Kwaliteitsregister Vaktherapie
- Hogeschool Windesheim, Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) en diverse andere hogescholen en universiteiten
- Persistence met de applicatie Re:sponse voor Doen en Meten
- Het European Forum of Psychomotricity (EFP)
- Andere kennisinstituten, opleidingsinstituten en beroepsorganisaties in het brede veld van bewegen, zorg, onderwijs en welzijn