Doen en Meten
in
Re:sponse
Patient Reported Outcomes Measures (PROMs) zijn vragenlijsten die door de patiënt zelf worden ingevuld, waarbij voor de patiënt relevante uitkomsten centraal staan. De NVPMT ondersteunt het gebruik van PROMs in de beroepspraktijk.
Een belangrijk project vanuit de NVPMT is het beschikbaar stellen voor professionals van een pakket PMT-specifieke vragenlijsten, genaamd Doen & Meten. Dit pakket is ontwikkeld binnen het lectoraat ‘Bewegen, Gezondheid en Welzijn’ van Hogeschool Windesheim om voor PMT-ers het meten van therapieresultaten mogelijk te maken. Uit onderzoek met focusgroepen is een set vragenlijsten naar voren gekomen gericht op het meten van transdiagnostische, PMT-specifieke mechanismen waarvan je veronderstelt dat ze werkzaam of voorspellend zijn op ontstaan of verloop van klachten, te weten: lichaamsbeleving, emotieregulatie, spanningsregulatie en bewegingsgedrag. De vragenlijsten zijn geschikt voor volwassenen. Voor jeugd is een set vragenlijsten nog in ontwikkeling. Voor een artikel over Doen & Meten klik op Het project ‘Doen en Meten’.
Om Doen & Meten breed toegankelijk te maken, heeft de NVPMT geïnvesteerd in het digitale portaal ‘Re:sponse’. Via deze applicatie kunnen therapeuten eenvoudig vragenlijsten inzetten, zowel in individuele als groepstherapieën. Re:sponse kan veilig worden gekoppeld aan het patiëntendossier van een praktijk of instelling en biedt cliënten de mogelijkheid om snel en gemakkelijk hun vragenlijsten in te vullen, zonder veel administratieve lasten. Door middel van herhaalde metingen kunnen therapeuten samen met hun cliënten het therapieverloop evalueren en indien nodig bijsturen (shared decision making). De resultaten kunnen vergeleken worden met beschikbare referentiescores. Daarnaast kunnen de resultaten worden vergeleken met die van andere cliënten, zowel binnen dezelfde praktijk als breder. Ook voor overleg met verwijzers en met andere behandelaren sta je sterk als je de meetresultaten van je interventie kunt laten zien.
Re:sponse biedt bovendien de mogelijkheid om gegevens veilig op te slaan voor onderzoek, zowel op lokaal niveau als landelijk via een centraal datawarehouse. Dit is van groot belang om de waarde van PMT verder te onderbouwen binnen de reguliere zorg. Inmiddels hebben we een succesvolle pilot afgerond, waarbij de digitale omgeving uitvoerig is getest. De positieve ervaringen van deelnemers en de lage kosten dragen bij aan het enthousiasme. Collega’s die interesse hebben om deel te nemen, worden van harte uitgenodigd om contact op te nemen met beleidsadviseur Mijke Goossens (beleidsmedewerker@nvpmt.nl) voor verdere ondersteuning en advies, bijvoorbeeld over mogelijkheden voor een betrouwbare koppeling met bestaande electronische dossiers.