Doen en Meten
in
Re:sponse

Elke PMT’er werkt met Doen en Meten!

Doen en Meten is een pakket vragenlijsten gericht op PMT. Samen met de cliënt bekijk je het effect van de behandeling en waar jullie verder op kunnen focussen. Daardoor kun je nog mooiere therapieën geven én draag je bij aan het verzamelen van data voor onderzoek en wetenschappelijke onderbouwing van PMT. Doen en Meten is gemakkelijk in gebruik en er is een helpdesk die jouw vragen kan beantwoorden.

Patient Reported Outcomes Measures (PROMs) zijn vragenlijsten die door de patiënt zelf worden ingevuld, waarbij voor de patiënt relevante uitkomsten centraal staan. De NVPMT ondersteunt het gebruik van PROMs in de beroepspraktijk.
Een belangrijk project vanuit de NVPMT is het beschikbaar stellen voor professionals van een pakket PMT-specifieke vragenlijsten, genaamd Doen & Meten. Dit pakket is ontwikkeld binnen het lectoraat ‘Bewegen, Gezondheid en Welzijn’ van Hogeschool Windesheim om voor PMT-ers het meten van therapieresultaten mogelijk te maken. Uit onderzoek met focusgroepen is een set vragenlijsten naar voren gekomen gericht op het meten van transdiagnostische, PMT-specifieke mechanismen waarvan je veronderstelt dat ze werkzaam of voorspellend zijn op ontstaan of verloop van klachten, te weten: lichaamsbeleving, emotieregulatie, spanningsregulatie en bewegingsgedrag. De vragenlijsten zijn geschikt voor volwassenen. Voor jeugd is een set vragenlijsten nog in ontwikkeling. Voor een artikel over Doen & Meten klik op Het project ‘Doen en Meten’.

Om Doen & Meten breed toegankelijk te maken, heeft de NVPMT geïnvesteerd in het digitale portaal ‘Re:sponse’. Via deze applicatie kunnen therapeuten eenvoudig vragenlijsten inzetten, zowel in individuele als groepstherapieën. Re:sponse kan veilig worden gekoppeld aan het patiëntendossier van een praktijk of instelling en biedt cliënten de mogelijkheid om snel en gemakkelijk hun vragenlijsten in te vullen, zonder veel administratieve lasten. Door middel van herhaalde metingen kunnen therapeuten samen met hun cliënten het therapieverloop evalueren en indien nodig bijsturen (shared decision making). De resultaten kunnen vergeleken worden met beschikbare referentiescores. Daarnaast kunnen de resultaten worden vergeleken met die van andere cliënten, zowel binnen dezelfde praktijk als breder. Ook voor overleg met verwijzers en met andere behandelaren sta je sterk als je de meetresultaten van je interventie kunt laten zien.

Re:sponse biedt bovendien de mogelijkheid om gegevens veilig op te slaan voor onderzoek, zowel op lokaal niveau als landelijk via een centraal datawarehouse. Dit is van groot belang om de waarde van PMT verder te onderbouwen binnen de reguliere zorg. Inmiddels hebben we een succesvolle pilot afgerond, waarbij de digitale omgeving uitvoerig is getest. De positieve ervaringen van deelnemers en de lage kosten dragen bij aan het enthousiasme. Collega’s die interesse hebben om deel te nemen, worden van harte uitgenodigd om contact op te nemen met beleidsadviseur Mijke Goossens (beleidsmedewerker@nvpmt.nl) voor verdere ondersteuning en advies, bijvoorbeeld over mogelijkheden voor een betrouwbare koppeling met bestaande electronische dossiers.

Schema van verstuurde vragenlijsten:
  • De MAIA-2 meet het lichaamsbewustzijn op meerdere dimensies, zoals de gevoeligheid voor lichaamssignalen, maar ook de daarmee verbonden overtuigingen, houdingen, gedachten en emoties.

  • De BIS meet de mate van emotionele investering in het lichaam en is te scharen onder lichaamsattitude. Subschalen zijn: lichaamsattitude, comfort met aanraking, lichaamsverzorging, lichaamsbescherming.

  • De DKB-35 meet lichaamsattitude als breed concept. Subschalen zijn: acceptatie van het lichaam, vitaliteit, fysiek contact, seksualiteit en waardering.

  • De DERS meet zes verschillende emotieregulatie-strategieën en eventuele moeilijkheden hierbinnen.

  • De CISS-21 wordt gebruikt om te bepalen welke copingstijl iemand inzet tijdens stressvolle situaties, taakgerichte coping, emotiegerichte coping en/of vermijdende coping.

  • De LIVAS wordt gebruikt om de waargenomen competentie op het gebied van bewegen van een cliënt te meten.

  • De REI wordt gebruikt om de redenen en motivatie voor bewegen van een cliënt te meten. Subschalen zijn fitheid/gezondheid, uiterlijk/gewicht, stress/stemming en sociaal.

  • De PACES wordt beruikt om de attitude met betrekking tot fysieke activiteit (oftewel het plezier in bewegen) te meten.

  • Nee, Re:sponse werkt via een webpagina. De therapeut mailt de cliënt een link naar één of meerdere vragenlijsten. De cliënt en de PMT’er hoeven dus geen app te installeren.

  • Er zijn kosten verbonden aan het gebruik van Re:sponse: eenmalige kosten om de therapeut of praktijk aan te sluiten en abonnementskosten per cliënt, therapeut of praktijk. De voordeligste keuze bespreek je met Persistence, de leverancier van Re:sponse. Neem hiervoor contact op met beleidsmedewerker@nvpmt.nl.

  • Doen en Meten is het pakket van vragenlijsten, die door het lectoraat ‘Bewegen, gezondheid en welzijn’ zijn geselecteerd als betrouwbaar, valide en relevant als uitkomstmaat voor PMT. Re:sponse is de vragenlijstapplicatie die de NVPMT heeft gekozen om op een gebruikersvriendelijke manier de vragenlijsten van Doen en Meten uit te zetten. Persistence is de ICT-leverancier die deze vragenlijstapplicatie Re:sponse heeft gemaakt en beheert.

  • PROMS zijn vragenlijsten die door de cliënt zelf worden ingevuld en waarbij de voor de cliënt relevante uitkomsten centraal staan. PROMS meten de ervaren gezondheid en de kwaliteit van leven van cliënten.

  • De vragenlijsten, die op dit moment in Doen en Meten en in Re:sponse zijn opgenomen, zijn voor volwassenen. Het lectoraat ‘Bewegen, gezondheid en welzijn’ is hard aan het werk met vragenlijsten voor de jeugd.

  • De vragenlijsten van Doen en Meten zijn te gebruiken in een zorginstelling én als vrijgevestigde in een eigen praktijk.