PMT in de kwaliteitsstandaarden van zorg
De NVPMT zet zich in voor een sterke positionering van ons vakgebied binnen de zorg door actief deel te nemen aan de landelijke ontwikkeling van kwaliteitsstandaarden. Binnen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) valt deze ontwikkeling onder de verantwoordelijkheid van het Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGZ. Dit netwerk brengt patiënten, naasten, zorgprofessionals, zorgaanbieders en zorgverzekeraars samen om te werken aan toegankelijke, kwalitatieve en betaalbare geestelijke gezondheidszorg. Dit gebeurt door het ontwikkelen, financieren en begeleiden van kwaliteitsstandaarden voor de brede GGZ.
Akwa GGZ, het kwaliteitsinstituut dat door GGZ-organisaties is opgezet, speelt hierin een belangrijke rol door zorg te dragen voor de ontwikkeling van deze standaarden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie typen kwaliteitsstandaarden:
- Multidisciplinaire richtlijnen (MDR): Deze richtlijnen bevatten evidence-based aanbevelingen voor de praktijk en maken deel uit van de professionele standaard. Ze bevatten normatieve uitspraken en hebben daardoor ook juridische betekenis. De MDR’s worden vertaald naar modulair opgebouwde zorgstandaarden.
- Zorgstandaarden (ZS): Deze standaarden zijn specifiek gericht op de meest voorkomende aandoeningen binnen de GGZ. Ze zijn modulair opgebouwd en sluiten aan op de zorgvraag van de patiënt en de fase van het ziekteproces.
- Generieke modules (GM): Deze modules beschrijven zorg die relevant is voor meerdere aandoeningen of stoornissen en richten zich op thema’s zoals preventie, behandeling, zelfmanagement en herstelzorg.
De NVPMT draagt, door middel van de inzet van professionals uit het veld, bij aan de totstandkoming en actualisatie van deze kwaliteitsstandaarden. Dit zorgt ervoor dat de toepassing van PMT-interventies in de aanbevelingen worden opgenomen, om in aanmerking te komen voor onderbouwde toepassing in de praktijk. Bij de volgende kwaliteitsstandaarden zijn we betrokken of betrokken geweest:
- MDR psychotrauma
- MDR autisme spectrum stoornissen jeugd
- MDR SOLK / ALK
- MDR angst- en dwangstoornissen
- MDR persoonlijkheidsstoornissen
- MDR depressieve stoornissen
- MDR stoornissen in het gebruik van alcohol
- ZS eetstoornissen
- ZS conversiestoornissen
- ZS ADHD
- ZS SOLK
- ZS aanpassingsstoornissen
- ZS psychotrauma- en stressorgerelateerde stoornissen
- ZS dissociatieve stoornissen
- ZS dementie
- GM diagnostiek
- GM dwang en drang
- GM leefstijl
- GM psychische stoornissen bij ZB / LVB
- GM zingeving, spiritualiteit en psychische hulpverlening
- GM ehealth
- GM ernstige psychiatrische aandoeningen
- GM herstelondersteuning
- GM ouderen met psychische aandoening
- GM psychische stoornissen en ZB?LVB
Naast Akwa GGZ zijn er meerdere organisaties waarin de NVPMT participeert bij de ontwikkeling van richtlijnen voor ons vakgebied. Een van deze organisaties is de Stichting Kwaliteitsimpuls Langdurige Zorg (SKILZ) die multidisciplinaire richtlijnen ontwikkelt voor de langdurige zorg. De NVPMT is actief betrokken bij verschillende richtlijnen, waaronder:
- Bewegen als gewoonte
- Eenzaamheid
- Pijn bij mensen met een verstandelijke beperking
- Seksualiteit en intimiteit
- Veroudering bij mensen met een verstandelijke beperking
Daarnaast is de NVPMT vertegenwoordigd in de klankbordgroep van VIVEON voor de ontwikkeling van de richtlijn ‘psychotrauma voor mensen met een verstandelijke beperking’. Zo dragen wij als collectief bij aan de ontwikkeling en verbetering van zorgstandaarden voor uiteenlopende doelgroepen
Voor de vaktherapeutische beroepen zijn aparte standaarden ontwikkeld, waarnaar vaak in de bovengenoemde standaarden verwezen wordt. Dit zijn:
BCP vaktherapeutische beroepen
Het Beroepscompetentieprofiel (BCP) voor vaktherapeutische beroepen wordt momenteel herschreven. Voor meer informatie over het BCP van de vaktherapeutische beroepen verwijzen we je graag naar de website van de FVB.
Om de beroepsidentiteit van de verschillende disciplines te waarborgen, wordt in het BCP van vaktherapeutische beroepen verwezen naar de beroepscompetentieprofielen van de afzonderlijke verenigingen. Voor het BCP van de psychomotorisch therapeut kun je terecht op de volgende pagina: Beroepscompetentieprofiel Psychomotorisch Therapeut.
Zorgstandaard vaktherapeutische beroepen
De zorgstandaard voor vaktherapeutische beroepen (voorheen Generiek Module Vaktherapie) wordt op dit moment herschreven. Voor meer informatie over deze zorgstandaard verwijzen we je naar de website van de FVB: Zorgstandaard Vaktherapeutische Beroepen.
Om de identiteit van elke discipline binnen de vaktherapie te waarborgen, verwijst de zorgstandaard naar de specifieke beroepscompetentieprofielen van de verschillende verenigingen. Voor het Beroepscompetentieprofiel van de psychomotorisch therapeut kun je terecht op de volgende pagina: BCP Psychomotorisch Therapeut.
Landelijk Domeinprofiel opleidingen vaktherapeutische beroepen
De NVPMT speelt een adviserende rol bij de ontwikkeling van het opleidingsprofiel voor de bacheloropleidingen binnen de vaktherapeutische beroepen. Dit opleidingsprofiel, vastgelegd in het Landelijk Domeinprofiel vaktherapeutische beroepen, helpt om de opleidingseisen voor toekomstige vaktherapeuten helder te definiëren en af te stemmen op de behoeften van het werkveld. Onderdeel van dit opleidingsprofiel is voorbereiding van de student op een rol in de ontwikkeling van kennis en wetenschap. Meer informatie over dit profiel is te vinden op de website van de FVB.