Projecten
Op deze pagina vind je de projecten waarbij de kennisinnovator van de NVPMT betrokken is. Dit gebeurt in samenwerking met PMT-professionals uit het werkveld.
PMT parkinson
De ziekte van Parkinson staat volop in de aandacht. Op de Algemene Vergadering van 2023 kreeg de NVPMT de vraag hoe we het voor elkaar kunnen krijgen de PMT te profileren als behandelvorm op ParkinsonNet. Psychomotorisch therapeuten Ramona Paans, Daniëlle Salemink en Diecke Munneke constateerden namelijk dat PMT daar niet vermeld wordt, terwijl er wel degelijk behandelervaring is met deze doelgroep. Samen met kennisinnovator dr. Cees Boerhout is een traject gestart om de expertise van PMT voor het voetlicht te brengen.
Naast het belang om patiënten met parkinson in beweging te krijgen (zie bijvoorbeeld het artikel van Bas Bloem: ‘Sport geeft patiënt het stuur terug’) heeft PMT specifieke meerwaarde door verbinding te maken tussen bewegingsgedrag, lichaamsbeleving en het psychosociaal functioneren, wat juist zo belangrijk is voor deze doelgroep.
We weten allemaal dat bewegen op veel verschillende manieren heel belangrijk is voor iedereen en vooral ook voor Parkinsonpatiënten. Bewegen helpt tegen enkele typische Parkinsonklachten en ondersteunt de kwaliteit van leven, zo blijkt uit een recente review van 156 RCT’s (Bewegen helpt, maar hoe? Parkinson Vereniging). Ook het populaire boksen, van oudsher een specialisme van PMT binnen de gezondheidszorg, wordt toegepast.
Maar waar tot nu toe nog weinig expliciete aandacht voor is, is de psychosociale kant van het bewegingsgedrag en de lichaamsbeleving van patiënten. De ervaring leert dat ons vak hiervoor de nodige input kan leveren. De psychosociale insteek van PMT betreft het leren omgaan met het (steeds) veranderende lichaam, het herkennen van lichaamssignalen en daarop in spelen. Daarnaast gaat het om het vinden van een mentale balans in de onzekerheid die de ziekte met zich meebrengt. Adaptieve taken kunnen helpen een (mentale) crisis voor te blijven.
Problemen waarop PMT in kan grijpen zijn:
- Dubbeltaken
- Freezing (leren herkennen; er zijn op zich tools genoeg)
- Off-momenten (leren herkennen, en hoe dan verder)
- Vermoeidheid (draagkracht en draaglast)
- Onzekerheid over het ziekteverloop, angst
- Rouw en acceptatieproces
- Stemmingswisselingen
- Depressie
- Initiatiefloosheid
- Slaapstoornissen
- Stress
- Spanningsregulatie, ook als middel om het dagelijks leven te helpen structureren
Juist door de lichamelijke insteek, zonder dat het bewegen een doel op zich is, sluit PMT zo goed aan bij het herkennen van de problemen, de last die de cliënt ervaart en het voelen (ervaren) van hoe het anders kan. PMT is gericht op het vergroten van het lichaamsbewustzijn en het helpen reguleren van de lichamelijke en psychische belastbaarheid op geleide van lichaamssignalen. Het maakt dat er voelbaar inzicht komt in de interactie tussen emoties, cognities, gedrag en motivatie.
PMT-collega’s die werken met patiënten met parkinson worden van harte uitgenodigd om via mail hun aanbod en ervaringen te delen met de kennisinnovator van de NVPMT.
PMT kickboksen
De informatie over dit project wordt nader ingevuld.