Stand van wetenschap en praktijk

Op deze pagina vind je informatie over de stand van wetenschap en praktijk van psychomotorische therapie.

Strategische onderzoeksagenda

Op het niveau van Vaktherapie Nederland is de NVPMT betrokken bij de Strategische onderzoeksagenda. Het doel hiervan is het wetenschappelijk onderbouwen van de interventies van de verschillende vaktherapeutische beroepen. Daarnaast is er een specifieke onderzoeksagenda in ontwikkeling voor de jeugd, om de vaktherapieën te onderbouwen in de hervormingsagenda van de jeugdzorg​.

Wetenschap en praktijk bij diverse doelgroepen

Onderstaand overzicht biedt voor veel voorkomende doelgroepen een selectie van de ‘stand van wetenschap en praktijk’ binnen de psychomotorische therapie,  samengesteld vanuit de portefeuille kennisinnovatie en onderzoek van de NVPMT. Dit overzicht is bedoeld als naslagwerk voor vakgenoten, studenten en vertegenwoordigers van ons vak, bijvoorbeeld bij deelname aan kwaliteitsstandaarden of overleg met zorgautoriteiten/ verzekeraars.

Internationale studies naar de werkzaamheid van specifieke zorgtoepassingen, zoals ‘exercise’, relaxatie en yoga, ondersteunen de wetenschappelijke basis van PMT, aangezien deze methodieken in Nederland onder de paraplu van PMT op maat worden toegepast bij diverse doelgroepen. 

Het overzicht is gebaseerd op de beschrijving van PMT in het handboek Psychomotor interventions for mental health – adults; a movement- and body-oriented approach (De Lange, Glas, Van Busschbach, Emck & Scheeuwe, 2019) en is verder uitgebreid.. Het is een dynamisch document, bedoeld om te worden geactualiseerd. Suggesties of aanvullingen kunnen worden gemaild naar de kennisinnovator van de NVPMT: onderzoek@nvpmt.nl

Voor informatie over wetenschap en praktijk voor jeugd verwijzen we naar het handboek Psychomotor interventions for mental health – Children & adolescents; a movement- and body-oriented developmental approach (Emck, De Lange, Scheewe, Van Busschbach, & Van Damme, 2021).

Samen blijven we in beweging en bouwen we verder aan een sterke, wetenschappelijk onderbouwde toekomst voor PMT.

Overzicht doelgroepen:

  • Onderzoek laat een positief effect zien van aerobe fitness op stressklachten die gerelateerd zijn aan burn-out en depressie (Gerber, Lindwall, Lindegård, Börjesson, & Jonsdottir, 2013). Ook is er een gunstig effect op emotionele uitputting, vermoeidheid en slaapkwaliteit bij studenten…

    Lees verder
  • Een uitwerking van PMT in de acute psychiatrie is te vinden in het PMT handboek (Van de Kamp, Haveman, & Emck, 2019).
    Bij deze doelgroep gaat het om patiënten die een gevaar vormen voor zichzelf of de omgeving (Bowers et al, 2005)…

    Lees verder
  • Een uitwerking van PMT bij eetstoornissen is te vinden in het PMT-handboek (Rekkers, Boerhout, Nieuwenhuijse, & Bonekamp, 2019). Een academisch proefschrift op dit gebied is geschreven door Boerhout (2017).
    Systematische reviews laten bewezen effecten…

    Lees verder
  • PMT heeft een professionele traditie binnen de multidisciplinaire behandeling van mensen met EPA, en speelt een rol in onderzoeksprojecten die een gezonde leefstijl ondersteunen, zoals recent gepubliceerd in het kader van promotieonderzoek (Deenik, 2019; Deenik et al, 2017; 2018a, 2018b, 2019)…

    Lees verder
  • Een uitwerking van PMT bij deze doelgroep is te vinden in het PMT-handboek (Nijkamp & De Pauw, 2019).
    Centraal binnen deze doelgroep is het probleem van agressie en geweld naar anderen. In feite is agressie een…

    Lees verder
  • De doelgroep ‘kinder en jeugd’ is op zich geen stoornisgroep, maar vormt evenwel een belangrijk aandachtsgebied voor praktijk en onderzoek op het gebied van PMT. Academische proefschriften zijn…

    Lees verder
  • Bij jeugdigen met ADHD leveren reviews aanwijzingen op voor een gunstige werking van fysieke activiteiten op het brein (Christiansen et al, 2019; Grassmann, Alves, Santos-Galduróz, & Galduróz, 2017; Halperin & Healey, 2011; Neudecker, Mewes, Reimers, & Woll, 2019; Sarver, Rapport…

    Lees verder
  • Bij kinderen en volwassenen met een autisme spectrum stoornis draagt PMT bij aan het in kaart brengen van non-verbale communicatie, interpersoonlijke afstemming en senso-motorische ontwikkeling (Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGZ, 2017). PMT sluit aan bij afwijkende…

    Lees verder
  • Voor mensen met een verstandelijke beperking is vaktherapie een gewaardeerd onderdeel voor verbetering van sociale vaardigheden, spannings- en emotieregulatie en kwaliteit van leven (Berghs et al, 2018). Binnen de acute GGZ blijkt PMT een goed toepasbaar onderdeel te zijn van het behandelaanbod (Kay, Clegg, Emck, & Standen, 2016)…

    Lees verder
  • Onder deze groep vallen o.a. een delirium of delier, dementie, waaronder de ziekte van Alzheimer, Huntington en Parkinson, en de beperkte neurocognitieve stoornis. Interventies voor ouderen met dementie zijn beschreven in het PMT-handboek (Van ’t Hooft, Bouman, & Faasen, 2019)…

    Lees verder
  • Een uitwerking van PMT bij persoonlijkheidsstoornissen is te vinden in het PMT handboek (Drewes, Nijkamp, & Roemen- van Haaren, 2019).
    PMT heeft een plaats in de multidisciplinaire behandeling van persoonlijkheidsstoornissen binnen de evidence-based kaders…

    Lees verder
  • Een uitwerking van PMT bij deze stoornisgroep is te vinden in het PMT-handboek (Van de Kamp & Hoven, 2019). Aandacht voor deze doelgroep is verwerkt in een academisch proefschrift door Scheffers (2018)…

    Lees verder
  • Een uitwerking van PMT bij deze stoornisgroep is te vinden in het PMT-handboek (Scheewe, Deenik, De Vries, Van Vilsteren, & Vancampfort, 2019). Op dit terrein zijn academische proefschriften geschreven door Scheewe (2012) en Van der Stouwe (2019)…

    Lees verder
  • Een uitwerking van PMT bij somatisch-systeemstoornis en verwante stoornissen is te vinden in het PMT-handboek (Van der Maas & Tijssen, 2019). PMT-proefschriften op dit terrein zijn geschreven door Van der Maas (2015a) en Kalisvaart (2019).
    Review van onderzoek wijst…

    Lees verder
  • Een uitwerking van PMT bij stemmingsstoornissen en bij angststoornissen is te vinden in het PMT handboek (Van Busschbach, Bluming & Scheewe, 2019; Glas & Moeke-Murris, 2019).
    Bij stemmingsstoornissen laten reviews en meta-analyses van RCTs evidentie zien voor toepassing van fysieke inspanning zoals running…

    Lees verder
  • Een uitwerking van PMT bij deze doelgroep is te vinden in het PMT handboek (Stoffels, Van Busschbach, Van Berkel, De Lange, & De Haan, 2019).
    In toenemende mate wijst neuropsychologisch onderzoek op het verband tussen verslaving aan middelengebruik en verlaagd interoceptief…

    Lees verder