Overzicht onderzoek
Onderzoek en praktijk hebben elkaar nodig en kunnen elkaar wederzijds inspireren
Vanuit de portefeuille kennisinnovatie & onderzoek is het streven informatie over onderzoek dichter bij het werkveld te brengen. Via de rubriek onderzoek van de NVPMT-nieuwsbrief willen we de leden op de hoogte brengen van de verschillende onderzoeksprojecten die bijdragen aan de ontwikkeling en onderbouwing van ons vak.
We danken de auteurs hartelijk voor hun bijdragen aan deze rubriek, die hieronder te vinden zijn.
-
Vanuit het lectoraat Bewegen, Gezondheid en Welzijn van de Hogeschool Windesheim Hebben Tina Bellemans en Mieke Burger een nieuwe PMT-interventie ontwikkeld…
Lees verder -
Deze interventiebeschrijving is geschreven voor de behandeling van mensen die PTSS ontwikkeld hebben door één of meerdere traumatische gebeurtenissen en daardoor last…
Lees verder -
Psychotrauma komt veel voor en kan leiden tot uiteenlopende psychische problemen, zoals posttraumatische stressstoornis en depressie. Een derde van alle psychische aandoeningen heeft een…
Lees verder -
Deze systematische review gaat over PMT bij kinderen en adolescenten met een angststoornis, naar aanleiding van het master afstudeerproject van Evelien Vriend:…
Lees verder -
Studenten die vastlopen in hun studie en studiegerelateerde psychosociale problematiek ervaren, kunnen op hogeschool Windesheim psychomotorische trainingen volgen van het Ambulatorium van de opleiding Psychomotorische…
Lees verder -
Onlangs kreeg het onderzoek ‘Veilig en Sterk na seksueel trauma, PMT voor mensen met een licht verstandelijke beperking’, goedkeuring van de Medisch Ethische Toetsingscommissie van AMC Amsterdam. Dit betekent dat 15 psychomotorisch therapeuten (PMT-ers) uit 8 regio’s van ’s Heeren…
Lees verder -
We hebben onze systematische review en meta-analyse over de effectiviteit van lichaams- en bewegingsgerichte interventies (body- and movement oriented interventions; BMOIs) voor Posttraumatic stress disorder (PTSD) en secundaire…
Lees verder -
In de nieuwsbrief van oktober 2022 verscheen een bijdrage van dr. Josine Verhoeven van GGZ inGeest/ Amsterdam UMC over het effect van runningtherapie op lichamelijke en psychische…
Lees verder -
Alhoewel de patienttevredenheid van de psychomotorische therapie goed is1, is meer wetenschappelijke onderbouwing van psychomotorische therapie (PMT) is nodig voor verdere ontwikkeling van het vakgebied2. Uitkomstmetingen…
Lees verder -
Antidepressiva en runningtherapie zijn beiden effectieve behandelingen voor mensen met een depressie of angststoornis (Schuch et al., 2016; Stonerock et al., 2015). Het is echter…
Lees verder -
Depressie is een veel voorkomende en ernstige mentale aandoening. Ondanks dat er verschillende behandelingen bestaan, zoals medicamenteuze of psychologische, knapt rond 40% van de cliënten nog…
Lees verder -
Over ADHD, en hierbij sinds de DSM-5 ook ADD, is steeds meer bekend. Echter, over het ontstaan ervan is nog weinig kennis. De erfelijke factor is inmiddels wel meer bekend (Kooij, 2001). In de ROAD-studie wordt in combinatie met de Trails Next studie onderzoek gedaan naar het ontstaan van AD…
Lees verder -
Sport is goed voor de gezondheid, ook in mentaal opzicht. Kinderen die sporten hebben meer zelfvertrouwen, zijn minder angstig en vertonen minder gedragsproblemen. Tegelijkertijd zijn kinderen met milde psychosociale problemen…
Lees verder -
Mijn naam is Minke van de Kamp, psychomotorisch therapeut, opgeleid op de Vrije Universiteit, faculteit der Bewegingswetenschappen. Ik werk als parttime psychomotorisch therapeut bij PsyQ op de afdelingen psychotrauma en stemmingsstoornissen en bij Antes op de acute…
Lees verder -
We weten dat bewegen gezond is. In de juiste mate geeft gezond bewegen vele gezondheidsvoordelen en draagt het bij aan een gezonde levensstijl. Echter, bij eetstoornissen is er vaak sprake van verstoord beweeggedrag in de vorm van…
Lees verder -
Een negatieve lichaamsbeleving is een belangrijk klinisch kenmerk bij eetstoornissen. Tevens is het een risicofactor voor het ontwikkelen van een eetstoornis. Een negatieve lichaamsbeleving kan dus worden opgevat als een primair en essentieel aspect van een…
Lees verder -
Binnen het Universitair Centrum Psychiatrie (onderdeel van het UMCG) worden steeds meer ouderen gezien die geïnteresseerd én geïndiceerd zijn voor een inzichtgevende behandeling. Voor deze doelgroep bestaan echter weinig behandelprotocollen en er is…
Lees verder -
Binnen Euthopia een centrum in Breda voor systeem gerichte behandelingen en systemische opleidingen is er 15 jaar ervaring bij therapeuten met psychomotorische gezinstherapie (PMGT). Het is ondertussen voor ons een bekende en in de praktijk helpende en vaak ingezette manier van…
Lees verder -
Vanuit de Commissie Product- en Module Ontwikkeling (CPMO) is het bericht binnen gekomen dat er in de databank van de vaktherapie onlangs een nieuwe PMT-interventiebeschrijving is opgenomen. Het betreft een consensus-based product…
Lees verder -
Seksueel misbruik komt veel voor bij mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB). Goede diagnostiek en behandeling zijn belangrijk om seksueel misbruik op tijd te herkennen en de gevolgen van seksueel misbruik te verminderen. Een lichaamsgerichte benadering met psychomotorische therapie (PMT) is daarbij mogelijk helpend…
Lees verder