Column: Dit is een verhaal over Klaas

24 februari 2021

"Dit is een verhaal over Klaas, Klaas is een jongen met ADHD het is ochtend Klaas wordt wakker. Hij komt best druk naar beneden zijn ouders willen nog rustig wakker worden met een kopje koffie en zeggen dat Klaas rustig moet worden maar dat lukt Klaas niet hij smeert zijn ontbijt en gaat eten ondertussen maakt hij ook brood voor school hij heeft het eten op en gaat naar school met de fiets. Op school is Klaas druk en moet hij op de gang worden gezet. Zijn meester komt en vraagt waarom hij zo druk is maar Klaas zegt dat hij zijn best doet om op te letten maar zijn meester wil hem niet geloven hij vraagt wat hij later wil worden en hij zegt “politieagent” maar zijn meester zegt dat het niet kan. Hij komt thuis en gaat spelen met zijn speelgoed omdat hij geen vrienden heeft. Dat komt omdat veel mensen hem niet begrijpen. Die avond gaat Klaas eten en tv kijken. Om 8 uur gaat hij naar bed. Dit is het leven van Klaas, maar ook al zegt zijn meester dat hij niks kan, hij is nu wel een succesvol bankmedewerker."

Klaas, zo noemt hij zichzelf in dit door hem geschreven verhaaltje. Klaas (12) heet in werkelijkheid anders, maar zijn pseudoniem houd ik in deze tekst in ere. Hij liet mij zijn geschreven verhaal lezen.
Gelijk bij binnenkomst drukte hij het schriftje in mijn handen, want wachten vindt Klaas moeilijk.

Terwijl ik in Klaas zijn schriftje lees zie ik vanuit mijn ooghoeken hem heen en weer lopen. Klaas loopt vrijwel altijd op zijn tenen, niet alleen figuurlijk. Inmiddels heeft Klaas al een aantal maanden therapie bij mij.

In mijn kennismaking met Klaas gaf hij aan één ding als eerst te willen: zichzelf begrijpen. Wekenlang hebben wij hieraan gewerkt en inmiddels kan hij zeggen dat hij zichzelf beter is gaan begrijpen.

Maar dan… Begrijp je eindelijk jezelf, maar de wereld begrijpt jou nog steeds niet. Krijg je eindelijk een beetje vertrouwen in jezelf, maar de meester heeft nog steeds het vertrouwen niet in jou. Wie heeft er dan werk te doen? Juist! De wereld om Klaas heen, waaronder zijn meester.

Klaas en ik dagen jou, jij zonder ADHD, uit om een dag lang: op je tenen te lopen (letterlijk), met hoog stemvolume te praten, op je stoel te wiebelen, met je pen op de tafel te tikken en dingen te doen zonder vooraf te denken.

Wat zou je dat lastig vinden! Klaas en ik achten de kans heel klein dat jij dit gaat doen, want niemand verlangt deze aanpassing van jou. De meester niet, je baas niet, de mensen om je heen niet, de wereld niet.

Je zou constant in oude patronen vervallen: rustig zitten, luisteren en concentreren. Om te beseffen hoe moeilijk aanpassen is voor Klaas, zou je het toch even 10 minuten kunnen proberen.

Tot slot een afsluitende zin van een van Klaas zijn verhaaltjes: "Dit is een tip van Klaas, blijf in jezelf geloven". We roepen het overal en allemaal, geloven in jezelf. De waarde van de boodschap dreigde ik te vergeten, maar toen ik dit las in het schriftje van Klaas, geschreven door Klaas, kreeg deze zin weer betekenis voor mij.

Dit is een tip van Eline: blijf in Klaasen geloven.

 

Door: Eline ten Pas

 

 

 

 

Deel dit via:
Terug naar het nieuwsoverzicht