Terugblik: NVMPT Studiedag 9 april

27 april 2022

#UNLIMITED

Afgelopen zaterdag 9 april heeft de studiedag van de NVPMT plaatsgevonden. We waren uitgenodigd door de HAN en mochten gebruik maken van hun faciliteiten. Wat fijn om met de opleidingen dit samen te kunnen doen en daarom ook via deze route dank aan hen. Voor de werkgroep studiedagen was het een mooie dag waar zij lang naar toegewerkt hebben. En wat was het fijn om iedereen weer echt te mogen ontmoeten. Het uitstellen van de studiedag in november was daarin een juiste keuze, want nu konden we zonder Corona-maatregelen elkaar weer zien en met elkaar in beweging komen.

Met ongeveer 180 leden was het een geslaagde studiedag. Er waren veel deelnemers, maar ook veel leden die iets kwamen vertellen/ delen. Met negen werkveldgroepen die een actief middagprogramma hadden voorbereid was er voor iedereen iets te halen. De werkveldgroepen waren zichtbaar in hun kennis en kunde. En met dank aan de werkgroep studiedagen hebben nieuwe leden zich kunnen aanmelden voor deelname aan de werkveldgroepen via een contactenbord. Degene die zich hierop hebben aangemeld zullen waarschijnlijk spoedig benaderd worden door de werkveldgroep. Mocht dit je te lang duren of heb je het contactenbord gemist dan kun je natuurlijk altijd zelf via de website contact opnemen met de werkveldgroep: https://nvpmt.vaktherapie.nl/werkveldgroepen

We begonnen met een algemene opening om iedereen welkom te heten, de aanwezige vertegenwoordigers van de werkveldgroepen even te noemen en zich letterlijk zichtbaar te laten maken en met een uitnodiging van Pim Hoek als voorzitter van de NVPMT om elkaar op te zoeken, uit te wisselen en ‘unlimited’ te genieten met elkaar.

Daarna kwam kinderpsychiater Irmi Klijntunti aan het woord die een uitleg gaf over de relatie tussen het autonome zenuwstelsel en lichamelijke en psychische gezondheid. En meer specifiek de rol van ademhaling en hartritme hierbij. Naast de interessante inhoud, ook een mooi voorbeeld van hoe je jezelf als therapeut kunt voorstellen aan een cliënt waar je mee gaat werken en daarmee een basis legt voor de verdere behandelrelatie. Een andere verbazing was dat er slechts 2 aanwezigen waren die bekend waren met HeartMath als biofeedback-methode die zich focust op lichaamsbewustzijn en emotieregulatie. Zou dit niet al veel meer een plek binnen de PMT moeten hebben? En een mooie conclusie om te horen van een kinderpsychiater was dat ze jaloers is op ons vak en welke waarde daar in ligt besloten in de behandeling.


Vervolgens waren er verschillende workshops binnen of op de grenzen van de werkwijze vanuit de PMT. Bokstherapie, Mind Eye Power, VR & vaktherapie, ervaringsdeskundigheid, innovatieve werkvormen, transcultureel werken, diagnostiek en motivatiegroep van PMT en beeldende therapie en tenslotte een workshop yoga & EFT. Een mooi gevarieerd aanbod met veel aanwezige expertise! 

Voor de lunch moest gewerkt worden in groepjes. Dit door een code te kraken op basis van een door de werkgroep studiedagen ontworpen escaperoom. Een stuk tekst uit het voorwoord van het programmaboekje over ‘de rekkelijken en preciezen’, een foto van een gymzaal en diverse opdrachten werden bekeken en opgelost. Juist door met elkaar samen te werken, handen uit de mouwen te steken en aan de slag te gaan en te zorgen voor een positieve sfeer met elkaar bleken de ingrediënten voor de toekomst van ons vak en de oplossing van de code!

Na een heerlijke lunch, het ontmoeten van allemaal collega’s, studiegenoten en vrienden ging het programma verder met de werkveldgroepen. De werkveldgroepen die hun bijdrage hebben geleverd waren de werkveldgroep: eetstoornissen, ALK (SOLK), Trauma, Kind & Jeugd, (passend) Onderwijs, ouderen, VGZ en Revalidatie.
Mooi om te zien dat deze werkveldgroepen daarmee expertise deelden en ook mensen van buiten het betreffende werkveld konden inspireren!


Tenslotte was er nog genoeg tijd voor een ontmoeting tijdens een hapje en een drankje. Maar niet voordat er nogmaals hard applaus is geweest voor de winnaars van de Klaas van Roozendaalprijs in 2022. Iris Kappert voor de beste bachelor-scriptie, Tamara Bennink voor de beste Masterthesis en dr. Jooske van Busschbach was live aanwezig om ten overstaande van de aanwezige PMT’ers een lang en hard applaus te mogen ontvangen voor het vele werk dat zij als lector bij Hogeschool Windesheim weet te verzetten (samen met vele collega’s zegt Jooske daar zelf dan direct achteraan) op het gebied van onderzoek en onderbouwing van de PMT.

En uiteraard met een applaus voor de werkgroep studiedagen en de studenten die geholpen hebben bij de organisatie van een fantastische studiedag!

Deel dit via:
Terug naar het nieuwsoverzicht