De Belangenbehartiger op pad
Toevallig in de week van de vaktherapie mocht ik op 2 dagen 2 verschillende verwante beroepsgroepen ons mooie vak, psychomotorische therapie, laten ervaren en meer over vertellen.
Op donderdag 14 november stapte ik op fiets om van mijn praktijk in Amsterdam Buitenveldert naar de openbare bibliotheek van Amsterdam te fietsen. Daar op de 7e verdieping mocht ik tijdens een scholingsmiddag voor psychiaters in opleiding 2 keer een workshop van een uur geven over psychomotorisch therapie.
De kennis en ervaring over en met PMT was wisselend. Sommige hadden al eens een PMT sessie bijgewoond anderen hebben geen PMT-er in hun team en waren daardoor behoorlijk blanco als het om PMT gaat. Er kwamen allerlei verschillende vragen en opmerkingen naar voren.
‘We hebben alleen nog maar PMT-ers op de afdeling psychosomatiek en die hebben geen ruimte voor cliënten van andere afdelingen’ ‘Wat een verschraling van de GGZ dat we PMT zou weinig kunnen inzetten!’ ‘Dit is eigenlijk voor iedereen goed, ook voor onszelf’, ‘Als we de PMT dan zo weinig kunnen inzetten, wie zouden er dan het meest gebaad zijn bij PMT?’, ‘Kunnen we vanuit een grote instelling samenwerken met vrijgevestigde PMT-ers?’, ‘Hoe zit het met vergoeding bij een vrijgevestigde PMT-er?’, ‘Kan je me tips geven hoe ik PMT-interventies kan toepassen in de spreekkamer?’ Op deze vraag stelde ik een weder vraag, ‘Mag ik een beetje medicatie voorschrijven?’ Hierdoor nuanceerde hij zijn vraag mooi ‘Hoe kan ik het lichaam meer betrekken in de spreekkamer?’
Kortom na ongeveer 20-25 psychiaters in opleiding in de ervaring te hebben gezet en gesproken te hebben verwacht ik dat deze psychiaters een idee hebben wat PMT is en hoe waardevol het kan zijn in een behandeltraject. En ook hoe belangrijk het voor ons is dat zij voor de PMT willen gaan staan in de organisatie en daarbuiten ten behoeve van hun cliënten.
Mocht je psychiaters hebben die de PMT-ers (vaktherapeuten) wil steunen richting o.a. de zorgverzekeraars, laat het ons weten via belangenbehartiging@nvpmt.nl (zie ook het item ‘vergoeding PMT door zorgverzekeraars’)
Een dag later vertrok ik in de auto van Amsterdam Buitenveldert naar Baarn. Daar mocht ik samen met Jooske van Busschbach (lector Bewegen, gezondheid en welzijn, Windesheim) 1 uur en 45 minuten praten over en laten ervaren van PMT op het congres van NPSN (Netwerk Psychosomatiek Nederland). De deelnemers waren voornamelijk psychosomatische fysiotherapeuten en oefentherapeuten. In een interactieve presentatie en ervaringsgerichte workshop hebben wij uiteengezet wat een psychomotorisch therapeut doet, wat werkingsmechanismen van PMT zijn en wat de wetenschappelijke state of the art van PMT is. Jooske nam het grootste deel van het praten op zich en ik mocht de deelnemers van het congres in de ervaring zetten. Dit laatste was best een uitdaging met een groep van ongeveer 70 man. Desondanks werd er geëxploreerd en gevoeld met de ogen dicht en kwam er expressie op gang.
Zij schrijven na het congres “In het erkenning zoeken via wetenschappelijk onderzoek blijken PST en PMT enigszins op vergelijkbare zoekvoet te staan. Overlap zit in lichaamsbewustzijn, verbinding met het lichaam, grensoefeningen, grounding, ademhaling en expressie.”
Een partij waar we de samenwerking zeker mee zullen blijven opzoeken. Ben jij een PMT-er werkzaam in het werkveld van de psychsomatiek, laat je maar horen als je ideeën hebt over de samenwerking met fysiotherapeuten en oefentherapeuten en eventueel nog andere beroepsgroepen waar jij goede ervaringen mee hebt: belangenbehartiging@nvpmt.nl