Doorstart werkveldgroep revalidatie (WVGR)

Terug naar alle nieuws

De afgelopen jaren heeft de WVGR wat stil gelegen, maar na de studiemiddag ‘PMT in de revalidatie’ zijn nieuwe leden opgestaan en zij hebben zich aangemeld in deze groep nieuw leven in te blazen. In de WVGR hebben nu zitting Thekla, Merel, Inge en Jur. De WVGR leden stellen zich onderstaand aan jullie voor! Stef, werkzaam bij De Hoogstraat in Utrecht, is en wordt betrokken bij de WVGR als het onderwerp onderzoek/studie is, maar zal niet structureel plaatsnemen in de WVGR. Marit, jarenlang betrokken bij de WVGR, doet op het moment een stapje terug. Verschillende WVG zijn al een poosje actief, hebben een bepaalde structuur en zetten zich frequent in om de PMT binnen het betreffende werkveld te profileren. Daarnaast wordt gezorgd voor samenwerking, kennisuitwisseling en scholing. De komende periode gaat de WVGR zich hier ook hard voor maken.
Daarnaast wil de WVGR PMT’ers binnen de revalidatie met elkaar in verbinding brengen, een database opstellen met allerlei informatie, onderzoek en scholing passende en/of behorende bij de revalidatie. Ook wordt gedacht aan het bezoeken van de verschillende revalidatiecentra waar PMT wordt gegeven en willen we ons inzetten voor het ‘gelijk trekken van de functie PMT’ binnen de revalidatie. Kortom, het zichtbaar worden van WVGR is de eerste stap en daarna inzetten op het inhoudelijke deel! Graag komen wij met jullie, PMT’ers in de revalidatie, in contact. Via deze weg de vraag of jullie naam en werkgever willen mailen naar revalidatie@nvpmt.nl
Naar hetzelfde mailadres mogen ook vragen, ideeën, wensen of verzoeken worden gemaild. Schroom niet en laat van je horen, zodat we de positie van de PMT gezamenlijk binnen de revalidatie versterken, optimaliseren en/of zichtbaar maken!

Merel de Vries (werkveldgroepslid)
Hallo allemaal, mijn naam is Merel de Vries en inmiddels werk ik, op een klein uitstapje van ongeveer een half jaar, tien jaar in de revalidatie van het Maasstad Ziekenhuis (MSZ). Ooit ben ik begonnen in 2007 met het ontwikkelen en opzetten van de bewegingsagogiek voor verschillende afdelingen binnen Antonius IJsselmonde en Aesopus. Van daaruit, tijdens het afronden van de voltijd Bachelor PMT aan de CALO, heb ik de stap gemaakt naar de PAAZ van het Erasmus MC. Hier was ik als PMT-er werkzaam op verschillende afdelingen en zag ik zowel groepen als individuele patiënten van de kliniek en dagbehandeling (Jongeren en volwassenen). Ik heb ruim acht jaar bij het Erasmus MC gewerkt, waarvan een jaar gecombineerd met het werken bij het MSZ. Voor het uitstapje was ik afgelopen jaar zeven maanden werkzaam als psychomotorisch therapeut voor het PTC, KJTC en CASA bij De Veilige Veste van Fier in Capelle a/d IJssel. Dit is een expertisecentrum dat traumabehandeling biedt aan zowel interne als ambulante cliënten.
Bij het MSZ ben ik werkzaam als PMT-er binnen de poliklinische revalidatieafdeling op de beide locaties van het MSZ (Rotterdam en Spijkenisse). Binnen het Maasstad Ziekenhuis wordt gewerkt in diverse Diagnose Gebonden Teams (DGT) en ieder DGT heeft haar specialisatie, bijvoorbeeld HMS & chronisch pijn, NAH/CVA & oncologie. De PMT werkt overkoepelend en wordt bij elke diagnose binnen de revalidatie ingezet, gerelateerd aan de hulpvraag van de patient of een behandeldoel vanuit de revalidatiearts.
Momenteel ben ik samen met Jur bezig om het PMT aanbod steeds verder uit te breiden bij het MSZ middels verschillende thema groepen en het opzetten van een runninggroep. Mijn verwachting is dat met alle nieuwe energie mooie stappen gemaakt kunnen worden binnen het WCG Revalidatie. Ik kijk uit naar de samenwerking.

Thekla de Jong (penningmeester)
Hoi, ik ben Thekla de Jong en werk als PMT’er binnen het revalidatiecentrum Beatrixoord, UMCG. Ik werk hier binnen de diabetes-, hart- en oncologierevalidatie. Daarnaast werk ik ook sinds kort binnen de arbeidsrevalidatie, waar ik een beetje mag pionieren als PMT’er. Het pionieren is iets wat ik erg leuk vind en veel energie van krijg. Voor mij was het dan ook totaal geen logische stap om binnen zo’n grote organisatie als het UMCG te gaan werken, waar alles via protocollen verloopt en log gaat. Daarbij was de revalidatie altijd de minst interessante doelgroep naar mijn idee. Toen ik een aantal jaar geleden in de revalidatie begon te werken, zag ik het vooral als een opstapje om mijn weg in Groningen te vinden, waar ik na een verhuizing was beland. Echter, vijf jaar later ben ik heel blij dat ik binnen de revalidatie werk, voel ik veel passie voor het type patient wat de revalidatie met zich mee brengt. Ook voel ik mij bevoorrecht dat ik in deze sector mag werken. Nu, via de organisatie voor de studiemiddag ‘PMT in de revalidatie’  een rol binnen de werkveldgroep op mijn pad komt, pak ik deze kans graag met beide handen aan. Zelf zie ik het als, samen met een enthousiaste groep collega’s, pionieren in ons werkveld en kijken wat we allemaal kunnen bereiken met deze groep enthousiaste mensen. Voor mij ook een nieuwe rol, maar ik zal de rol van penningmeester op mij nemen.
Natuurlijk ben ik ook meer dan alleen PMT’er. Ik woon samen met mijn vriend en onze dochter van 1 jaar in Groningen. De helft van de week wonen ook twee bonuskinderen bij ons, wat ons een gezellig gezin van vijf personen maakt. Ik ben dol op het buitenleven en vind het heerlijk om te sporten in de natuur. Daarnaast probeer ik veel tijd vrij te maken voor vrienden, lekker koken en gezelligheid.

Inge Schipper (notulist)
Mijn naam is Inge Schipper en werk als PMT’er binnen het revalidatiecentrum Beatrixoord, UMCG. Dit doe ik al een aantal jaar met plezier op de hart- en oncologierevalidatie. Met een aantal andere PMTérs zat ik in de organisatie van de studiemiddag ‘PMT in de revaldiatie’ van 2024. Hierbij vind ik het leuk om elkaar te ontmoeten en informatie uit te wisselen over ons vak binnen de revalidatie. Ik zie mogelijkheden om dit verder uit te breiden en daarin met elkaar te kunnen groeien. Zo werd op de studiemiddag ook duidelijk dat bijvoorbeeld positionering binnen ieders eigen organisatie steeds duidelijker wordt, maar hier ook nog wel terrein te winnen valt. Ik zou graag willen bijdragen, al is het maar een klein beetje, aan dit proces. Door de genoemde reden heb ik mij aangesloten bij de werkveldgroep revalidatie en zal ik in ieder geval de notulist zijn. Naast mijn werk ben ik druk bezig met het klussen aan mijn nieuwe huis en tuin en geniet ik van de plek waar we veel buiten kunnen zijn. Ik fiets en hardloop graag om actief bezig te zijn en om de omgeving meer te leren kennen.

Jur van der Sijde (voorzitter / mailboxbeheer)
Mijn naam is Jur van der Sijde en begin 2002 begonnen als bewegingstherapeut binnen het toenmalige Sophia Revalidatie in Delft. Mijn eerste contract binnen de revalidatie bestond uit het werken in de avonduren in het zwembad van de revalidatie. Al snel kreeg ik de kans om, overdag, zowel poliklinisch als klinisch te gaan werken op de locatie van Sophia Revalidatie in Den Haag. Ik kon mijn hart ophalen, want naast het zwembad kon ik ook in de sportzaal, de fitness en het buitenterrein aan de slag tijdens de behandeling. Mijn aandachtsgebieden waren met name CVA/NAH, amputatie en neurologische en/of spieraandoeningen (o.a. MS, HMSN, dystrofie en ALS).
De volgende stap binnen de revalidatie was het Maasstad Ziekenhuis (MSZ), waar ik nog steeds werkzaam ben. Ook hier begonnen als bewegingstherapeut, maar al snel kreeg ik een rol naast mijn therapeutschap. Als eerste aanspreekbare van de afdeling bewegingsagogie  mocht ik mij toe gaan leggen op (discipline gebonden) organisatorische zaken. Door het starten van Diagnose Gebonden Teams (DGT) binnen het MSZ ben ik benaderd om als coördinator van een DGT werkzaam te gaan zijn. Kortom, een soortgelijke rol als eerste aanspreekbare, maar nu multidisciplinair.
Doordat zowel het werk, het werkveld als de patient verandert, heb ik tussen 2019 en 2023 mijn deeltijd Bachelor PMT behaald bij het Windesheim in Zwolle. Ondanks een zeer boeiende eindstage in de psychiatrie, blijf ik voorlopig de revalidatie trouw. Inmiddels ruim twintig jaar werkzaam binnen de revalidatie.
Momenteel vorm ik samen met Merel de PMT afdeling van de revalidatie binnen het MSZ en zijn wij druk bezig met het optimaliseren en uitbreiden van het patiëntaanbod van de PMT. Daarnaast ben ik nieuwsgierig naar alle mogelijkheden binnen het ziekenhuis wat betreft PMT, denkend aan het aanbieden van PMT aan en voor medewerkers van het MSZ. Ook zou ik graag ooit een eigen praktijk beginnen, waarbij gedrags-, welzijns- en bewustzijnsveranderingen wordt aangeboden vanuit verschillende kanten door verschillende experts.
Mijn nieuwsgierigheid, het willen ontwikkelen, zoeken naar mogelijkheden maakt dat ik mij wil inzetten voor de WVGR, samen met de andere leden. Verbinding en samenwerken vind ik belangrijke aspecten, dus ‘het samenbrengen van en het overdragen, delen en participeren van kennis en kunde’ van en tussen alle PMT’ers van de revalidatie vind ik zeer waardevol.