Erkenning Univeriteit van Leuven
Als NVPMT zijn we samen met de bestaande opleidingen bezig om een betere spreiding te krijgen van de opleidingen in Nederland. Dit doen we door een gezamenlijke verkenning van mogelijkheden om de behoefte aan PMT’ers vanuit het werkveld te kunnen organiseren. Aangezien we het als NVPMT samen met de bestaande opleidingen belangrijk vinden dat we mensen goed op kunnen leiden en tegelijkertijd met deze goed opgeleide en erkende PMT’ers te kunnen voldoen aan de vraag vanuit het werkveld en werkgevers, hebben we gemeend om ook buiten Nederland te kijken naar opleidingen die voldoen aan de Nederlandse eisen.
Ook in Nederland zijn er nieuwe ontwikkelingen, bijvoorbeeld dat de HAN (in Nijmegen) naast een voltijd-bacheloropleiding ook gestart is met een deeltijd-opleiding en Windesheim (in Zwolle) heeft al lange tijd een voltijd, deeltijd en masteropleiding.
We zien dat veel van de studenten vooral werk zoeken in de omgeving van deze opleidingen. Daarmee zien we als NVPMT dat er ook soms grote uitdagingen zijn in het Westen en het Zuiden van Nederland om vacatures in te vullen.
Aangezien we veel vragen kregen vanuit werkgevers/ organisaties over de vacatures in het Zuiden en Westen van Nederland zijn we aan het zoeken naar goede oplossingen. In het westen van het land betekent dit dat we aan het verkennen zijn waar kansen liggen voor het starten van een nieuwe PMT-opleiding.
En voor het zuiden hebben we buiten onze landsgrenzen gekeken.
Belgie heeft samen met Nederland opleidingen die getoets worden door de NVAO (het Nederlands-Vlaams Accreditatie Orgaan). Daardoor leek het logisch om bij onze buren te gaan onderzoeken of hun opleidingen ook aan onze eisen voor lidmaatschap en het beroepscompetentieprofiel voldoen. We hebben de commissie van Toelating dan ook gevraagd om de relevante opleidingen aan de KU Leuven te wegen.
De commissie van Toelating heeft de volgende routes gewogen en een positief advies uitgebracht:
- Bachelor LO-Bewegingswetenschappen inclusief een aansluitende master. Voldoet WEL aan de gestelde toelatingseisen. Maar alleen als de afstudeerrichting geestelijke gezondheid van 45 EC is gekozen.
- Ook de Bachelor in de revalidatiewetenschappen en de kinesitherapie inclusief een aansluitende master. Maar alleen als de afstudeerrichting geestelijke gezondheid van 45 EC is gekozen.
De beide routes zijn door de commissie van Toelating gewogen op de items:
- Beroeps Competentie Profiel GGZ vaktherapeut (BCP, 2020)
- De European Forum voor Pyschomotricity normering (EFP)
- De Dublin descriptoren
- De PSBK (Psychosociale Basiskennis)
- Uitspraken Zorginstituut Nederland
- Zorgverzekeraars.
Als NVPMT zijn we blij met de erkenning van KU Leuven als erkende opleidingsroute die leidt tot lidmaatschap van de NVPMT. Dit betekent dat vacatures in het zuiden van Nederland (of elders) kunnen worden ingevuld met collega’s die deze opleiding hebben gevolgd. Tevens betekent dit dat we naast een erkende bachelor-opleiding ook een erkende universitaire opleidingsroute hebben voor het vak van psychomotorisch therapeut in Nederland, waarbij we als beroepsvereniging juist ook hopen dat de verbinding tussen de praktijk en onderzoek verder kan blijven ontwikkelen!