Klaas van Roozendaalprijs 27-3-2024
Prijs beste afstudeerscripties en onderzoeker: Klaas van Roozendaalprijs 27-3-2024
De ALV werd feestelijk afgesloten met de uitreiking van 3 prijzen voor PMT’ers die met hun onderzoek(en) een waardevolle bijdrage leveren aan PMT’ers in het werkveld.
Professor Tine van Damme won de prijs voor de professional. Tine is docent en onderzoeker aan de KU Leuven (het Expertisecentrum autisme van Universitair psychiatrisch centrum). Ze is promotor van twee onderzoeksprojecten naar de effectiviteit van PMT bij kinderen en jongeren met autisme. Daarbij maakt ze ook gebruik van biofeedback, waaronder spierspanning, ademfrequentie en hartritmevariabiliteit. In de presentatie die ze na de ALV gaf, vertelde ze dat cliënten de visuele feedback als prettig ervaren. Het doel van deze behandelmethode is dat jongeren met een biofeedbacktool zelf thuis kunnen oefenen om zich bewuster te worden van hun fysiologische spanning en deze vervolgens leren te reguleren. Ze coördineert een specialisatiejaar psychomotorische therapie voor zij-instromers en heeft dat jaar recent weten op te waarderen van een bijscholing naar een postgraduaat. Tine schreef drie hoofdstukken in het handboek “Psychomotor interventions for mental health – children and adolescents” (elk met een co-auteur) en hielp met het redigeren van de andere hoodstukken. Het mag duidelijk zijn dat Tine hard gewerkt heeft aan de wetenchappelijke onderbouwing van verschillende psychomotorische interventies en het overbrengen van haar bevindingen tijdens het lesgeven en via het handboek.
De master-onderzoeken aangeleverd vanuit de VU, Windesheim en de HAN waren allen van hoge kwaliteit. Nadat alle argumenten op tafel lagen is Jaisey Coenen als winnaar gekozen. Haar scriptie is getiteld “De invloed van interoceptief bewustzijn op het zelfbeeld.” Een sterk punt in deze scriptie is de toepasbaarheid in de praktijk. Bijvoorbeeld de aanbeveling te focussen op het vertrouwen op lichamelijke gewaarwordingen kunnen PMT’ers, die sessies aanbieden rondom het verbeteren van het zelfbeeld, direct overnemen in de praktijk. Een andere kwaliteit van deze scriptie is dat hij meegaat met de veranderingen in het werkveld, waarbij uitkomstmaten voor de psychomotorische therapie steeds meer benadrukt worden (denk aan het Doen en Meten project). Bij het ontvangen van de prijs liet Jaisey weten dat ze bezig is om haar onderzoek te publiceren in een wetenschappelijk tijdschrift.
Bij de bachelorscripties sprong het werk van Martine Stoffelsma eruit, omdat het een origineel onderwerp beschrijft en antwoord geeft op een hulpvraag van vaktherapeuten uit het werkveld van de kind- en jeugdzorg. De hoofdvraag luidde: ‘Wat is een bevorderlijke behandelaanpak voor individuele vaktherapie aan kinderen (5-12 jaar) uit een complexe scheidingssituatie volgens behandelend vaktherapeuten en hun collega’s van Entrea Lindenhout?’ Middels de Delphi-methode heeft ze experts uit het werkveld laten vertellen over de behandeldoelen en interventies die ze toepassen bij deze problematiek en welke met welke randvoorwaarden rekening gehouden moet worden. De Klaas van Roozendaalcommissie vindt het vooral erg knap hoe ze de berg gesproken tekst samengevat heeft tot een paar punten in overzichtelijke lijstjes als antwoord op de deelvragen. Veel therapeuten in het werkveld en veel gezinnen zouden hier baat bij kunnen hebben.
Mensen die geïnteresseerd zijn in de scripties van Jaisey en Martine kunnen mailen naar kvr@nvpmt.nl
Kortom, de dialoog tussen vakgenoten in het onderzoek, het werkveld en het onderwijs blijft essentieel voor de effectiviteit en kwaliteit van PMT-behandelingen en zorgt ervoor dat we trots op ons vak mogen blijven.
Van links naar rechts:
Tine van Damme (winnaar Professional), Sigrid den Elt (Klaas van Roozendaal-commissie), Martine Stoffelsma (winnaar bachelorscriptie), Jaisey Coenen (winnaar masterscriptie) en Robin Zwaan (Klaas van Roozendaal- commissie)