Kwaliteitsstandaarden uitgelegd: hoe worden ze ontwikkeld?
Net zoals vorige maand, belichten we in deze bijdrage de kwaliteitsstandaarden. Deze keer gaat het over hoe de kwaliteitsstandaarden tot stand komen. Volgende maand zullen we twee interviews delen van PMT-ers die hebben deelgenomen aan een kwaliteitsstandaard.
Kernpunten
⚙️ Hoe worden kwaliteitsstandaarden ontwikkeld?
- Drie fasen:
- Ontwikkelfase (met één of meerdere werkgroepen)
- Commentaarfase
- Autorisatiefase
- Afgevaardigden van de verschillende vaktherapeutische beroepen vormen een groep.
- Binnen de groep afgevaardigden is er één kartrekker. De kartrekker vertegenwoordigt alle vaktherapeutische beroepen in de werkgroepen namens Vaktherapie Nederland.
- Elk discipline is verantwoordelijk voor eigen input over diens discipline. Bij geen input, wordt er geen specifieke informatie meegenomen. Geen input is dus geen vertegenwoordiging van de PMT in de kwaliteitsstandaarden.
🤝 Wat kan je als lid betekenen?
- Actieve bijdrage van leden is belangrijk
- Heb je interesse? Of wil je meer weten? Laat het weten door een mail te sturen naar onderzoek@NVPMT.nl
Even opfrissen
In de vorige nieuwsbrief hebben we uitgelegd wat de kwaliteitsstandaarden zijn en waarom ze zo belangrijk zijn. Kwaliteitsstandaarden worden door een onafhankelijke instelling georganiseerd en proberen goede zorg voor een bepaalde doelgroep zo goed mogelijk te beschrijven. Ze zijn richtlijnen voor goede zorg en worden gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, best practices en patiënten informatie. Per sector verschilt het welke organisatie verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de kwaliteitsstandaarden. Binnen de GGZ worden de kwaliteitsstandaarden ontwikkeld onder leiding van Akwa GGZ.
Vertegenwoordiging van PMT in de kwaliteitsstandaarden is van essentieel belang, omdat zorgverzekeraars, beleidsmakers en verwijzers gebruikmaken van deze standaarden. Een goede vertegenwoordiging in de standaarden maakt andere partijen bewust van de meerwaarde van PMT als behandeling.
Hoe worden kwaliteitsstandaarden ontwikkeld?
Maar hoe komen die kwaliteitsstandaarden dan tot stand? Het proces verschilt per organisatie die de kwaliteitsstandaard uitvoert. We nemen hier het AKWA GGZ als voorbeeld. Het proces gaat globaal als volgt:
Stap 1. Er komt een oproep
De verantwoordelijke organisatie, AKWA GGZ, plaatst een oproep bij belanghebbenden. Vervolgens wordt er een tijdspad uitgezet waarbinnen middels verschillende fasen wordt gewerkt aan de ontwikkeling van de kwaliteitsstandaard.
Vaktherapie Nederland is een van de belanghebbenden die door AKWA GGZ wordt aangeschreven. Vaktherapie Nederland meldt een herziening aan bij de kennisinnovatoren van de afzonderlijke verenigingen. De kennisinnovatoren spreken op diens beurt hun achterban aan en zoeken vertegenwoordigers. Veelal zijn dit leden van de werkveldgroepen of onderzoekers. Maar ook jij als praktiserend psychomotorisch therapeut kan een vertegenwoordiger zijn!
Er wordt gestreefd naar vertegenwoordiging van elk discipline in de groep afgevaardigden. Deze groep afgevaardigden neemt deel aan de kwaliteitsstandaard. Binnen de groep afgevaardigden is er één kartrekker. De kartrekker vertegenwoordigt alle vaktherapeutische beroepen tijdens het proces. Elk discipline is echter wel verantwoordelijk voor zijn eigen input. Wanneer er bijvoorbeeld geen PMT-er deelneemt aan de groep afgevaardigden, wordt PMT als specifieke behandeling niet meegenomen. De PMT wordt dan enkel vertegenwoordigd onder de algemene noemer “vaktherapeutische beroepen”.
Stap 2. De ontwikkeling gaat van start
Fase 1 “De ontwikkelfase” gaat van start. In de ontwikkelfase vinden één of meerdere werkgroepen plaats. De kartrekker zal deelnemen aan deze werkgroep(en). In de werkgroep(en) wordt de inhoud van de kwaliteitsstandaard besproken. Afhankelijk van de kwaliteitsstandaard kan het gaan om nieuwe input of het herschrijven van een verouderde kwaliteitsstandaard. Vaak staat er een financiële vergoeding tegenover deelname aan de werkgroep of kan je het in werktijd doen, omdat de werkgever ook meerwaarde heeft aan nieuwe kennis die je opdoet m.b.t. het onderwerp of doelgroep van de kwaliteitsstandaard.
Het aanleveren van bewijzen wordt ondersteund door onafhankelijke onderzoekers van het AKWA GGZ. Deze onderzoekers doorzoeken de literatuur naar bewijzen. Ook beoordelen ze de kwaliteit van het bewijs. Met andere woorden: geldt de conclusie van het onderzoek alleen voor de deelnemers aan het onderzoek? Of geldt het ook voor meer mensen?
Stap 3. Commentaar leveren
Fase 2 “De commentaarfase” gaat van start als fase 1 is afgerond. In deze fase is er een nieuw document ontwikkeld, waarin alle input zo goed als mogelijk is verwerkt.
In de commentaarfase kunnen de betrokkenen feedback geven op de opgestelde documenten. Betrokkenen doen dit zowel voor hun eigen stuk als voor het grotere geheel. Een PMT-er kan bijvoorbeeld feedback geven over informatie over veronderstelde werkingsmechanismen onderliggend aan een stoornis. Anderzijds kan een psychiater ook feedback leveren over informatie over PMT.
Stap 4. Autoriseren of niet?
In Fase 3 “De autorisatiefase” vindt de autorisatie van de kwaliteitsstandaard plaats. De betrokkenen kunnen enkel met sterk wegende bezwaren een negatief advies geven.
Wat is de verdeling tussen Vaktherapie Nederland, NVPMT en de andere beroepsgroepen?
Vaktherapie Nederland is het eerste aanspreekpunt voor de instanties die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van kwaliteitsstandaarden. Zo krijgt Vaktherapie Nederland een bericht van AKWA GGZ als er een (herziening van een) kwaliteitsstandaard aankomt. Vaktherapie Nederland heeft hierin dus een coördinerende rol.
De beroepsverenigingen zijn ieder verantwoordelijk voor het aanleveren van een afgevaardigde. De NVPMT is dus verantwoordelijk voor het vinden van een PMT-er die mee wil doen. Indien er een PMT-er mee wilt doen, neemt diegene deel aan alle fasen van de ontwikkeling. De kennisinnovator van de NVPMT is daarnaast betrokken bij de fase van commentaar en autorisatie.
Wat kan je als lid betekenen?
Voor goede vertegenwoordiging van de PMT bij de kwaliteitsstandaarden is een actieve bijdrage van leden belangrijk. Ben je expert of heb je affiniteit met een specifieke doelgroep en lijkt het je leuk om deel te nemen? Laat het weten door een mail te sturen naar onderzoek@NVPMT.nl. Een bijdrage leveren kan op verschillende manieren. Ook voor vrijblijvend overleg of meer informatie, kan gemaild worden naar onderzoek@NVPMT.nl.