Netwerkdag NVPMT Werkveld – Groep PMT-ALK 15 November 2023
Hallo PMT-ers met interesse in Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK, voorheen SOLK)
De NVPMT werkveldgroep PMT-ALK heeft zin om met PMT-ers die het leuk en interessant vinden, een netwerkdag te houden op woensdag 15 november a.s. in Zeist
Met presentaties over:
- Sensorimotor Psychotherapie voor patiënten met Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK) door dr. Hanneke Kalisvaart
- Somatic Experiencing volgens Peter A. Levine door Mariëtte Kruyff en Marleen de Ruijter
- Proprioceptieve vigilantie door Joy Goffin & Dorothea König
Programma:
9.30-10.00 – Inloop, ontvangst en registratie
10.00-10:35 – Welkom en kennismaking met PMT-oefening – voorzitter Werkveldgroep PMT-ALK
10.35-11.00 – Pauze met thee/koffie
11.00-12.30 – Workshop 1 over Proprioceptieve Vigilantie – Dorothea König & Joy Goffin
12.30-13.15 – Lunch met broodjes, koffie en thee
13.15-14.45 – Workshop 2 over Sensorimotor Psychotherapie – Hanneke Kalisvaart
14.45-15.10 – pauze met thee/koffie
15.10-16.40 – Workshop 3 over Somatic Experiencing – Mariëtte de Kruyff en Marleen de Ruijter
16.40-17.30 – borrel, certificaat van deelname en afscheid
Workshop 1 over Proprioceptieve Vigilantie
Dorothea König, Joy Goffin en vrienden
Deze workshop gaat over één van de 5 klassieke zintuigen, namelijk de huid, en hoe gesomatiseerd psychotrauma effect kan hebben op de huid van ALK-patiënten. Het vermogen om – via de huid – steun te ervaren kan verminderd of zelfs afwezig zijn.
In deze inleiding in diagnostiek en behandeling van proprioceptieve vigilantie bij ALK-patiënten met onderliggend psychotrauma, kijken en ervaren we aan den lijve wat er kan gebeuren als het vermogen om zich gesteund te voelen van het lichaam (én geest) verstoord wordt, en hoe we dit kunnen helpen herstellen.
Workshop 2 over Hechting en houding: lichamelijke hechtingspatronen als ingang voor de hulpverleningsrelatie
Hanneke Kalisvaart
Cliënten met een ernstige somatische symptoomstoornis hebben vaak een geschiedenis met gecompliceerde gehechtheid die naar voren kan komen in de relatie met de hulpverlener. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in moeite met hulp vragen, wantrouwen, grote afhankelijkheid of dwingend gedrag. Voor hulpverleners kan het lastig zijn om dan de relatie goed te houden en passende zorg te leveren. Aanpassing van houding en lichaamstaal kan dan helpen om af te stemmen op de hechtingsstijl van de client.
In deze workshop wordt, aan de hand van principes uit Sensorimotor psychotherapy, stilgestaan bij hechtingsstijlen van cliënten en hoe deze zich uiten in lichaamstaal en houding. Deelnemers kunnen dit aan den lijve ervaren en onderzoeken hoe de hulpverleningsrelatie wordt beïnvloed door hun eigen lichaamshouding en expressie. Daarmee krijgt u inzicht en handvatten om de relatie met cliënten non-verbaal te verbeteren.
Workshop 3 over Somatic Experiencing
Mariëtte de Kruyff en Marleen de Ruijter
Somatic Experiencing (SE) is een lichaamsgerichte behandelvorm waarbij minutieus wordt gekeken naar de fysiologische reacties die verband houden met trauma en andere vormen van spanning. Doel is om de onafgemaakte vecht-, vlucht- en bevriesreacties vanuit het autonome zenuwstelsel (soms jaren later) alsnog tot ontlading te laten komen.
Hanneke Kalisvaart is bewegingswetenschapper en sinds 2004 psychomotorisch therapeut bij Altrecht psychosomatiek, Eikenboom.
Ze is gepromoveerd op body-relatedness bij somatoforme stoornissen. Ze is tevens docent bij de internationale opleiding in sensorimotor psychotherapy.
Dorothea König is arts n.p., psychomotorisch therapeut, integratief bewegings- psychotherapeut. Studeerde geneeskunde en integratieve bewegingspsychotherapie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en is werkzaam geweest als arts in de psychiatrie en heden ten dage werkzaam als psychomotorisch therapeut in eigen praktijk. Is Level II Certificatie Sensorimotor Psychotherapie.
Joy Goffin is bewegingswetenschapper en gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling van 1. hoog-complexe ALK en 2. Somatisch-psychiatrische comorbiditeit, waarbij naast actuele medische behandeling er actuele psychiatrische problematiek is met ongewenste onderlinge verstoring. Daarnaast geeft en ontwikkelt hij cursussen voor bijscholing op het gebied van ALK, zoals nu over diagnostiek en behandeling van proprioceptieve vigilantie bij ALK-patiënten met onderliggend gesomatiseerd psychotrauma. Is Level II Sensorimotor Psychotherapie.
Mariëtte de Kruyff is psychomotorisch kindertherapeut en Somatic Experiencing Practitioner voor kinderen. Ze heeft een eigen praktijk – Mai Iloko Mai Kindertherapie. Haar passie is het zoeken naar waarom een kind een bepaald gedrag heeft ontwikkeld; waar in de ontwikkeling is er iets gebeurd – eenmalig of langdurig – waardoor het kind dat gedrag nodig heeft (gehad) om te overleven. En wat heeft het kind nodig om zich weer gezond verder te ontwikkelen. Somatic Experiencing geeft vele inzichten en mogelijkheden om daarmee te werken.
Marleen de Ruijter is psychomotorisch therapeut en Somatic Experiencing Practitioner. Zij werkt voor GGMD, een landelijke organisatie die ambulante zorg biedt aan mensen met een gehoorstoornis: doven, slechthorenden en mensen met tinnitus en hyperacusis.
Accreditatie: Accreditatie is aangevraagd!
Locatie: Altrecht, De Kapel, Gedachtegang 2, Zeist
Kosten: 30 euro (incl. lunch en borrel)
Opgave: https://fvb.vaktherapie.nl/agenda/766/Werkveldgroep-ALK-The-body-keeps- the-score