PMT in de update van de multidisciplinaire richtlijn depressie

Terug naar alle nieuws

Dit jaar is de update van de multidisciplinaire richtlijn (MDR) depressie gepubliceerd. In dagblad Trouw (18 mei ’24) werd de MDR besproken onder de titel: Depressief? Dan niet alleen pillen slikken maar ook praten. Daar hoort natuurlijk nog een toevoeging bij: niet alleen praten maar ook DOEN. Dat is immers het aangrijpingspunt van observatie en behandeling door vaktherapieën. De bijdrage van de vaktherapeutische beroepen wordt getypeerd in hoofdstuk 22 van de MDR. Vervolgens worden PMT (22.1) en muziektherapie (22.2) nader uitgewerkt omdat daar de meeste wetenschappelijke evidentie voor te vinden is, met name voor PMT. Kijk op https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/depressie/vaktherapie_bij_depressie_2024/psychomotorische_therapie_bij_depressie_2024.html

De volgende aanbevelingen voor PMT zijn geformuleerd op basis van wetenschap en praktijk:

  • We bevelen fysieke activering door PMT aan voor het behandelen van een depressieve stoornis, met als aangrijpingspunten het bewegingsgedrag en de lichaamsbeleving van patiënten, waaronder running therapie. Bespreek met de patiënt de voor- en nadelen ervan.
  • We bevelen fysieke activering door PMT aan bij jongeren, volwassenen en ouderen.
  • Overweeg ontspanningstechnieken (relaxatie) door PMT voor volwassenen voor het behandelen van een depressieve stoornis. Bespreek met de patiënt de voor- en nadelen van.
  • We bevelen aan om fysieke activering, zoals runningtherapie, uit te laten voeren door een psychomotorisch therapeut, omwille van de professionele benadering van psychische en lichamelijke belastbaarheid, bevordering van therapietrouw en transfer naar een actieve levensstijl.
  • Overweeg de psychotherapeutische benadering van PMT gericht op het verminderen van klachten die zich uiten in het bewegen en de lichaamsbeleving, waarbij inzicht in sociaal-affectief functioneren van belang is en geoefend wordt met gedragsalternatieven in bewegingssituaties.

Het was inspirerend om mee te doen in de update om ervoor te zorgen, met steun van het lectoraat Windesheim, dat ons vak gepositioneerd is in deze kwaliteitsstandaard. De nieuwe MDR is richtinggevend voor de update van de Zorgstandaard Depressie die binnenkort van start gaat en voor het nieuwe Handboek Depressie waarin PMT beschreven gaat worden. Naar aanleiding van de update kreeg ik de mogelijkheid een PMT-workshop te verzorgen bij de Parnassia Groep Academie en een Webinar in het kader van nascholing voor bijna 200 psychiaters en verpleegkundig specialisten GGZ. Uit de reacties kwam de waardering voor ons vakgebied sterk naar voren!

Het is van belang voor erkenning van vaktherapeutische beroepen om mee te doen met updates van kwaliteitsstandaarden van de diverse doelgroepen. Als jij ook een bijdrage wil leveren aan een update en een masteropleiding hebt gevolgd, dan ben je van harte uitgenodigd je aan te melden bij de Evidence Poule van Vaktherapie Nederland. Kijk op https://fvb.vaktherapie.nl/nieuws/evidence-poule-vaktherapie.

Cees Boerhout,
Kennisinnovatie en onderzoek