Werkveldgroepen Onderwijs en Kind& Jeugd gaan samen verder
Het afgelopen jaar hebben de twee groepen al nauw samen gewerkt met al resultaat een gave en interessante studiedag rondom het thema trauma. Deze samenwerking smaakte naar meer en de afgelopen overleggen hebben we gebruikt om te ontdekken of Onderwijs en Kind & Jeugd wellicht meer gemeen hebben dan gedacht.
Vroeger heette Kind & Jeugd, Kind en jeugd psychiatrie en was deze gericht op pmt vanuit een behandelsetting. Inmiddels Is het werken met kinderen en jongeren niet alleen meer voorbehouden aan ‘de instellingen’ en is er meer en meer ruimte voor ambulante werk.
De werkveldgroep onderwijs is een wat jongere groep en is in 2016 opgericht tegelijk met de transitie passend onderwijs. Passend onderwijs moet ervoor zorgen dat elk kind het beste uit zichzelf haalt. Scholen bieden daarom extra hulp aan leerlingen die dit nodig hebben, zoals kinderen met leer- of gedragsproblemen. Met dus de nodige kansen voor de pmt’er in het onderwijs.
Inmiddels zijn we bijna 10 jaar verder en zijn deze twee werkvelden (gelukkig) weer dichter naar elkaar gegroeid. De pmt’er in het onderwijs werkt vaak aan dezelfde doelen als de Kind & Jeugd pmt’er verbonden aan de instelling.
We waren het er unaniem over eens dat binnen de zorg voor kinderen tussen 0 & 23 jaar naast het onderwijs nog wel meer doelgroepen het verdienen om uitgelicht te worden.
Dit heeft ons doen besluiten om een grote werkveldgroep 0 tot 23 (Let op dit is voor nu onze werktitel, we zijn nog op zoek naar de beste titel voor deze werkveldgroep) op te richten die wordt gevoed door verschillende subgroepen.
Denk aan onderwijs, Systemisch werken, 0 tot 4 jarigen en adolescenten en jongvolwassenen. Het definitieve aantal subgroepen, en welke subgroepen het worden komen we nog op terug.
We willen ervoor zorgen dat iedereen werkend met de doelgroep 0 tot 23 jaar zich vertegenwoordigd voelt in deze werkveldgroep. Doordat er ook 3 leden van de werkveldgroep Kind & Jeugd afscheid nemen zijn we op zoek naar leden.
Voor dit jaar hebben we de taak om samen te bouwen aan een stabiele werkveldgroep 0 tot 23 jaar, zodat we volgend jaar (najaar 2026) weer een fantastische studiedag kunnen organiseren!
Aanmelden kan via kindenjeugd@nvpmt.nl of onderwijs@nvpmt.nl
De werkgroep 0 tot 23 participeert daarnaast in het onlangs gehonoreerde RAAK-Publiek onderzoek Meten en Samen Beslissen: Patient-Reported Outcome Measures en Shared Decision Making bij Psychomotorische Therapie in de jeugd-ggz te noemen. Dit onderzoek is een vervolg op het KIEM-onderzoek Psychomotorische therapie binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie: inventarisatie en prioritering van behandeldoelen als opmaat voor een meer gestandaardiseerde behandelevaluatie.
In het RAAK-Publiek onderzoek gaan we aan de slag met meetinstrumenten om de uitkomstmaten die in het KIEM-onderzoek naar voren zijn gekomen “meetbaar” te maken. Het gaat om de volgende uitkomstmaten: spanningsregulatie, interactieproblemen, emotieregulatie (inclusief agressieregulatie, frustratietolerantie en impulsregulatie), zelfbeeld/zelfwaardering en lichaamsbeleving (lichaamsbewustzijn, lichaamsattitude en lichaamswaardering). Vanuit het lectoraat Bewegen, Gezondheid en Welzijn zullen Albertine de Haan en Janet Moeijes dit project trekken.
De partners binnen het project zijn de Werkveldgroep 0 tot 23 van de NVPMT, multidisciplinair behandelcentrum Intraverte, LUMC Curium en een vijftal vrijgevestigde PMT-ers. Mocht je als PMT-er, zowel vrijgevestigd als binnen een instelling, willen participeren in dit onderzoek, dan ben je natuurlijk van harte uitgenodigd. Er zijn veel PMT-ers nodig die aan de slag willen met de gevonden meetinstrumenten (vragenlijsten) voor de vijf belangrijkste uitkomstmaten voor de PMT in de jeugd-ggz (zowel nulde, eerste, tweede als derde lijn).
Voor meer informatie kan je contact opnemen met Albertine de Haan (a.h.de.haan@windesheim.nl) of Janet Moeijes (j.moeijes@windesheim.nl).
Groetjes Amanda en Maurits
Werkveldgroep 0 tot 23